13 травня, 2015

Цікаві факти про транспорт України


1.Україна стабільно входить до п’ятірки держав з найпотужнішим залізничним транспортом. Більше вантажів залізницями перевозять лише Росія, США, Канада, Китай. Українські залізниці перевозять більше продукції, ніж залізничний транспорт переважної більшості країн Євросоюзу разом узятих.
2. Морським транспортом щорічно експортується у країни Європи 9 млн. т. вантажів, в Азію та Океанію – 14 млн. т., в Америку – 2 млн. т., в Африку – 1,5 млн. т.
3. Найдовшою тролейбусною лінією в нашій країні є Сімферополь – Ялта.
4. Швидкісні трамвайні лінії функціонують в Україні у двох містах: Києві ти Кривому Розі. Іхня загальна довжина перевищує 42 км.
5. У Києві діє один з особливих видів транспорту – фунікулер. Він забезпечує перевезення пасажирів з низько розташованого району, Подолу, в центральну частину міста.
6. Україна має 18 морських портів і чотири паромних переправи, які з’єднують її з Болгарією, Росією, Грузією та Ізраєлем.
7. Кількість легкових автомобілів в Україні постійно збільшується і вже перевищила 5 мільйонів. Найбільше їх у міських агломераціях Донецької, Дніпропетровської, Харківської областей і, безперечно, у столиці України – Києві.
8. Важливе значення для автомобільного транспорту мають мости. Окремі з них є своєрідним інженерним дивом. Це стосується більшості київських мостів: міст Патона, міст Метро, Московський міст, Південний міст. Досить своєрідними є й мости інших міст: Черкас, Дніпропетровська, Запоріжжя, Херсона.
9. Найдавніший міст на території України – у м. Феодосія. Цей Грецький міст, що функціонує ще й сьогодні, збудований генуезцями у XIII столітті. Довжина його – 10 м.

Немає коментарів:

Дописати коментар